2. elokuuta 2016

TUETUSTA ASUMISESTA

Tuetun asumisen keskus jossa asun tällä hetkellä, toimii todella helposti: tehdään vuokrasopimus, järjestetään muuttoasiat ja muutetaan. Aivan kuin "normaalistikin" siis. Minulle ainakin on tehty lähete tänne, ja minua suositeltiin tähän kyseiseen tuetun asumisen keskukseen. Tänne pääseminen saattaa olla vaikeaa, mutta minun kohdallani asiat rullasivat todella hyvin!

Tuettu asuminen on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat
säännöllistä huolenpitoa, toimintakyvyn aktivointia ja ylläpitoa sekä kuntoutusta
asuakseen itsenäisesti omassa kodissaan.

Ikähaarukka täällä on 18-vuotiaasta reippaasti vanhempaankin, täällä vanhimmat asukkaat ovat arviolta 70-vuotiaita. Täällä on mielenterveyspotilaiden lisäksi myös päihdekuntoutujia.

Meillä kaikilla neljälläkymmenellä asukkaalla on omat kämpät. Itselläni on varsin viihtyisä pieni kaksio, joka oli itse asiassa jo kalustettu ennen kokeilujaksoani.

Täällä on tarkat rutiinit, esimerkiksi ruokailuajat ovat tiukat. Ruokailu tapahtui itsenäisemmin kuntoutumisyksikössä, vaikka olin kuvitellut asian toisinpäin. No, kaikkeen tähän "vahtaamiseenkin" tottuu!

Tukiasunnosta poismuuttaminen on tehty helpoksi, yleensä se tehdään varovasti ja portaittain. Esimerkiksi ennen täysin itsenäistä asumista voi asua omassa asunnossaan, mutta siellä käy sovittuina päivinä hoitaja vaikka jakamassa lääkkeet tai auttamassa kodinhuollossa. Kätevää, eikö?

Täällä on paljon erilaisia ryhmiä, jotka ylläpitävät tärkeitä taitoja, kuten sosiaalista kanssakäymistä. On myös työtoimintaa, jossa harjoitellaan arjen taitoja, itsenäisyyttä ja säännönmukaisuutta. Työtoiminnasta maksetaan pientä palkkaa. Tukiasunnossa on muuten kallista asua, mutta jokaiselle potilaalle jää käteen aina tietty summa rahaa.



12 kommenttia:

  1. Kuulostaa mukavalle, varmaan minullakin joku tollainen systeemi tulee koulun jälkeen, nyt olen asuntolassa kouluaikana. Hoitaja samassa rakennuksessa. Tulee tarvittaessa auttamaan

    VastaaPoista
  2. Tuo kuulostaa kyllä ehdottomasti mukavalta! Saa tarpeeksi omaa vapautta, mutta ei kuitenkaan tarvitse pelätä jäävänsä yksin. Mahtava juttu, että apua löytyy! ♥ Muutenkin sun asuntosi näyttää mukavalta ja viihtyisältä - helposti ehkä tulisi ajatelleeksi, että elämä olisi aavistuksen laitosmaisempaa. Mutta ainakin näin kuvien kautta välittyy mukava tunnelma! :)

    Ja hei - kiitokset kommentista blogiini! Olen itseasiassa samainen ihminen, joka kirjoittelee myös Notes to Self -blogia (muistelisin, että taitaa olla sulle tuttu blogi) - halusin näille kahdelle täysin eri aiheelle kuitenkin omat profiilinsa, näin tämä pysyy mulle itselleni paljon selkeämpänä. Ajattelin vain mainita, mikäli jäi mietityttämään! ;)

    Tahdoin Jo - I Already Did

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vain, olen täysin samaa mieltä! Ja tosiaan apua on aina. :-) Tää kämppä on kyllä ihana, sekä tää kyllä on aika laitosmaista... No, kun saan sisustettua täysi-ikäistyttyäni tämän niin alkaa tapahtumaan. ;-)

      Eipäs mitään, tykkään kovasti sun uudesta(kin) blogista. On tuttu blogi! :-) Sekä hienosti ajateltu, on selkeämpi noin.. Enkä muuten olisi tajunnut, että blogejasi pidät sinä, yksi sama henkilö. Hah, kiva kun kerroit!

      Poista
  3. Kaksio on kaksi huonetta keittiön lisäksi, sulla näyttäs olevan suht hyvänkokonen yksiö :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha saattoi hämmentää kun en kuvannut makuuhuonetta... :-D Tosiaan parvekkeen oven vieressä on liukuovi makkariin (joka on tyhjillään).

      Poista
  4. Kiva postaus ja muutenkin todella kiva blogi!

    byveerak.blogspot.com

    VastaaPoista
  5. En tiennytkään, että tällaisia asumismuotoja on olemassa. Todella loistava keksintö joka tapauksessa - tällaisista on varmasti suuri apua niille, jotka sitä tarvitsevat :) Kämppäsi on muuten tosi viihtyisän näköinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, no nyt tiedät! ;-) Ja olen täysin samaa mieltä. Todella suuri apu ainakin minulle joka haluaa asteittain itsenäistyä. Kiitos! ♥

      Poista

Arvostan jokaista ystävällistä kommenttia! :-)