22. marraskuuta 2015

SKITSOFRENIAN ENSIOIREISTANI

"Ainakin kolmella neljästä ensi kertaa skitsofreniaan sairastuneesta nuoresta tai aikuisesta
ilmenee erilaisia ennakko-oireita eli prodromaalioireita kuukausia tai joskus 2–3 vuotta
ennen sairauden varsinaista ensijaksoa."

Masentuneisuus ja eristäytyminen sosiaalisista suhteista
Minulla oli vuosia diagnoosina masennus ja sosiaalisten tilanteiden pelko. Ne ovat tätä nykyä selätetty, tai sitten ne liittyvät skitsofreniaani olennaisesti. Usein eristäydyin huoneeseeni, en ollut edes perheeni kanssa. Söin omassa huoneessani, en uskaltanut käydä juurikaan kaupassa... Olin aivan voimaton.

Oudot ajatukset, käytös tai teot
Ajatukseni olivat usein häiriintyneitä, kuten esimerkiksi joskus rannalla tokaisin "kavereilleni", että romahtaisipa tuo hyppytorni poikien päälle.

Huono stressinsietokyky
Saatoin saada paniikkikohtauksen, kun lusikka tippui lattialle tai en löytänyt sukkiani. Menin usein katatoniseen tilaan, eli kirjaimellisesti pysähdyin enkä saanut liikutettua itseäni mihinkään suuntaan. Tuijotin vain eteeni ja jalkani tärisi.

Harhat, harhaluulot
Kuten olen aiemmin kertonut, minulla oli lapsena kaksi harhaa: kissanainen ja cowboy. Kissanainen oli huoneessani kun yritin saada nukutuksi ja cowboy seurasi minua joka paikkaan. Muistan elävästi sen, kun ensimmäisen kerran näin cowboyn. Se nojaili puuhun kun ajoimme autolla. Harhaluuloista voisin tehdä täysin oman postauksensa, mutta luulin mm, että minua tarkkailtiin ja että toinen koiristamme olisi demoni sekä, että kaikki nauraisivat juuri minulle.

16 kommenttia:

 1. voitko kertoa tuosta katatonisesta tilasta enemmän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Katatoninen potilas voi kokea menettäneensä motoriset kykynsä. Hän saattaa jäykistyä yhteen asentoon tuntien ajaksi ja olla täysin piittaamatta ulkoisista ärsykkeistä." T: wikipedia

   Poista
 2. Mielenkiintoinen blogi sulla, jään seuraamaan!

  lauraansku.blogspot.fi

  VastaaPoista
 3. Todella mielenkiintoinen ja tietyllä tavalla silmiä avaava kirjoitus. Loistavaa, että teit just tästä aiheesta uuden postauksen! :)

  VastaaPoista
 4. Hyvä, kun kerroit tässä postauksessa näitä sun omia kokemuksia etkä esimerkiksi laittanut Terveyskirjastosta otettuja pätkiä! Tykkään muuten tästä blogin ulkoasusta, koska se on selkeä ja kivat värit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Näin kerrottuna blogini on enemmän minua. Kiitos Jenni ♥

   Poista
 5. koira demoni?? :O ohoh. voimii <3

  VastaaPoista
 6. Olen huono kirjoittamaan yhtään mitään lohduttavaa. Mutta tekisi mieli vain antaa suuri hali sinulle. Toivottavasti kaikki menee paremmin jatkossa ♥︎

  http://fluffylelle.com/

  VastaaPoista
 7. Sulla on todella rehellinen ja mielenkiintoinen blogi! Jäin koukkuun sun teksteihin ja luin heti kerralla monta postausta :)

  VastaaPoista
 8. Hei!
  Mieluusti jään blogiasi seuraamaan.
  Itse sairastan skitsoaffktivista häiriötä ja epävakaapersoonallisuus häiriö myös..

  Oma blogini: http://raskaskulkea.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!
   Kiva kuulla! Ja voimia ♥ Menen tsekkailemaan blogiasi :-)

   Poista

Arvostan jokaista ystävällistä kommenttia! :-)