19. maaliskuuta 2015

MINKÄLAINEN PAIKKA ON NUORISOPSYKIATRIAN SULJETTU OSASTO, OSA 2

Tässä ensimmäinen osa!

Huoneet
Huoneita osastolla oli muistaakseni kahdeksan, jokunen kahden hengen huone ja yhden hengen huoneita. Jos osasto oli ylipaikoitettu, joihinkin huoneisiin saattoi joutua kolmekin ihmistä, ja seurantahuoneisiinkiin voitiin majoittautua.

Rutiinit
Aamulla aamupala kahdeksan  aikoihin, lounas 11:30, päiväkahvi kahdelta, päivällinen neljältä ja iltapala seitsemältä. Kesällä aamupala oli myöhemmin ja päiväkahvi aikaisemmin. Huoneet siivottiin itse kerran viikossa. 

Sairaalakoulu sairaalan alueella, ja aamuisin koululaiset (jos oli siinä kunnossa) menivät kouluun. 

Oli yhteisiä toimintoja, kuten musiikki-, liikunta- ja kuvaryhmä. Jos on tarpeeksi hyvä vointi, voidaan harkita yksilöliikuntaa ja toimintaterapiaa, jossa esimerkiksi tehdään mattoja, kudotaan, tehdään koruja ja koristeita ja sen sellaista. 

Tykkäsin kovin yhteisistä toiminnoista ja toimintaterapiasta, yksilöliikuntakin oli tosi mukavaa, kun ohjaaja opasti koko ajan vieressä!

Hoitajista
Tulin hyvin toimeen kaikkien hoitajien kanssa, jos ei heidän kanssa tule toimeen, on osastolla olo mielestäni hankalaa. Kun sosiaalisten tilanteiden pelkoni lievittyi, saatoin hyvillä mielin aloittaa keskustelun hoitajan kanssa, tai esimerkiksi kehua hoitajan vaatteita, hiuksia tai vaikka korua.

Suljetulla osastolla monesti kuulee hoitajista nimitystä "natsi". Kyllä, siellä pitää olla tiukka kuri. Mutta ei, eivät he pahuuttaan määräile, se on heidän työ, pitää osasto kurissa. Tämän ymmärtämisessä minullakin kyllä meni kauan... Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Nuorista
Tulin melkein kaikkien nuortenkin kanssa hyvin toimeen! Oikeastaan vain kahden kanssa tuli vähän erimielisyyttä, ja yksi kävi Omman kimppuun käytävällä, joten emme ole enää tekemisissä. Nuortenkin kanssa kannattaa tulla toimeen, muuten aika käy hyvin pitkäksi, varsinkin, jos osastolla on pidemmän aikaa. Kuten olen jo maininnutkin, tutustuin Weediin ja Ommaan, ja muihin ihaniin ihmisiin suljetulla osastolla! Olen monen kanssa vieläkin tekemisissä, ja he ovat minun perheeni. ♥

Vaatteet
Nuoret saavat käyttää omia vaatteitaan, mutta jos on vaikka tullut ambulanssilla osastolle, niin saa sairaalan vaatteitakin käyttöönsä jos haluaa. Myös hoitajat käyttävät nuorten osastolla omia vaatteitansa, mutta yläkerrassa aikuisten hoitajat, "valkotakkiset", käyttävät sairaalavaatteita. Nuorten osaston hoitajallakin on työvaatteensa, muistaakseni sininen paita, jossa lukee "Satakunnan sairaanhoitopiiri", mutta näitä paitoja ei juurikaan onneksi käytetä. Onneksi siksi, sillä ei tunnu niin sairaalamaiselta, kun hoitajilla on omat vaatteensa. :-)
"Valkotakkiset" muistuttavat aikuisten osaston hoitajien vaatetuksesta. Keskimmäinen muistuttaa vähän laitoshuoltajaa. Kuva täältä.
Tästä tulee vielä ainakin kolmas osa, onko ehdotuksia, mitä vielä kertoisin suljetusta osastosta?

29 kommenttia:

 1. Oon aina luullu että suljetulla osastolla olis jotenkin erilaista. En tiedä miten kuvailisin..
  Oikein kiva tää blogi! :) En tietenkään meinaa että sun masennus tai muut sairaudet olisi kivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuota kuulen usein. Kyseessä kun on oikeasti vain sairaala. :D Kiitos! ♥

   Poista
 2. mielenkiintoinen blogi ja postaus :) Hyvällä tavalla siis.. mukavaa lukea joskus muutakin kuin sitä peruskamaa jota näkee joka toisen sivustolla..

  t. http://pinksunsparkle.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. ootko kuullu tälläsestä?
  http://www.epshp.fi/1/yksikoiden_sivut/psykiatriset_palvelut/lasten-_ja_nuorisopsykiatria/nuorisopsykiatrian_osasto

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen postaus! Tosi paljon voimia sinulle♥

  http://piuku.blogspot.com/

  VastaaPoista
 5. Oli kyllä mielenkiintoinen postaus, mullakin tuli ihan erilainen kuva mieleeni tuosta suljetusta, kuin mitä olin aiemmin kuvitellut... Kävin lukaisemassa ensimmäisenkin osan ja se oli kyllä aika hurjan kuuloista :-O mutta on ihanaa kun jaat sun kokemuksia täällä, niitä on tosi mielenkiintoista lukea ja tää on tosi kiva blogi! :-)

  VastaaPoista
 6. Lueskelin useampiakin postauksiasi ja mahtavaa, että olet löytänyt bloggaamisen ja saat purkaa ajatuksia, tunteita jne. Ihanaa kevättä sulle!

  VastaaPoista
 7. Pari tuttua on ollut osastolla, joten tutulta kuulostaa. Paljon voimia sulle, kamalaa kun noin nuorella on kaikkea tuollaista ikävää harteillaan. Mä uskon joka tilanteessa vahvasti, että asioilla on tapana järjestyä ja toivottavasti myös niin käy sulle ♥ Paljon paljon tsemppiä ja aurinkoisia päiviä sulle! :)

  http://love-ornothing.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, okei! :o Kiitos kamalasti hei kauniista sanoistasi. ♥

   Poista
 8. Mielenkiintoinen blogi kun on tämmöistä erilaista luettavaa. Varsinkin että millaista oikeasti tuolla suljettujen ovien takana on nuorilla..Tosin onhan niitä erilaisia paikkoja mutta sinä ainakin tunnut suhtautuvan niihin hyvin.:-)


  forangelseyes.blogspot.fi

  VastaaPoista
 9. Ihanan erilainen blogi! Todella erilaista luettavaa ja mielenkiinnolla jään lueskelemaan vähän enemmänkin. :-) Ihana tää blogin ulkoasu myös!

  http://essiikaroliina.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa seurailemaan! ♥ Ja kiitos. :3

   Poista
  2. Hei tulin vastaamaan tänne vielä että jos huomaat mun kommentin paremmin täältä ku mun blogista. :) Nii tota, mulla ei oo ripsienpidennyksii, vaa iha omat ripset vain. :)

   Poista
 10. Tosi mielenkiintoinen postaus! Tää muutti mun käsitystä suljetusta osastosta. Odotan innolla kolmatta osaa :)

  http://marjukkakatariina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 11. Tosi mielenkiintonen ja erilainen blogi! Hyvä juttu että saat purkaa tunteitas blogiin :) Tsemppii :)
  http://siljaslife.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 12. Tää oli kyllä tosi kiinnostava postaus! Mielelläni luen vielä sen kolmannenkin osan:)

  http://jjjeennnaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 13. Moikka! Tosi kivan oloinen blogi ja kiva, että avaat monille ihmisille asioita, joista heillä on ennakkoluuloja. Ja kiva asia on tietysti myös se, että pystyt tänne purkamaan tuntemuksiasi!! Oma isoveljeni on joutunut noin kuukausi sitten nuorisopsykiatriselle. Hän oli masentunut ja itsetuhoinen. Kotiin hän pääsee jokatoinen viikonloppu. Enää hän ei tietääkseni ole itsetuhoinen, mutta masennus ei tietenkään noin vain lähde pois... Oletko syönyt mielialaa nostavia lääkkeitä? Isoveljeni joutuu kys. lääkkeitä syömään, jotta mieliala saataisiin nousuun. Ja isoveljeni on suunnilleen samaa ikäluokkaa kuin sinäkin, vain vuoden vanhempi. Minkä ikäisenä siis jouduit ensimmäistä kertaa hoitoon?
  Blogillasi on muuten kiva ulkoasu, jään seurailemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi ei, osanottoni. No mutta, täytyy löytää positiiviset puolet: veljesi saa hoitoa. Olen, monia monia masennuslääkkeitä, en edes muista kaikkia. Vitosella jouduin/pääsin perheklinikalle. Suljetulle jouduin 8.2.2013 ekan kerran.

   Poista
 14. Tää postaus laittoi pienen ihmisen pohtimaan... Tsemppiä sulle :)

  http://janesweetescape.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Arvostan jokaista ystävällistä kommenttia! :-)