5. joulukuuta 2015

KUN YSTÄVÄ ON ITSETUHOINEN

Sain kommentin, jossa pyydettiin kertomaan, miten viiltelevälle ystävälle pitäisi puhua. Hieno postausidea, kiitokset lähettäjälle.

Kerron tämän omasta näkökulmastani ja perustuen omiin kokemuksiini.
Jokainen ihminen on yksilö, enkä voi tietää, miten juuri sinun ystäväsi
haluaisi sinun auttavan häntä.

Ensinnäkin, tuki. Välitä ystävästäsi. Ole lähellä, halaa. Kehoittaisin tukemaan ystävääsi tilanteessa kuin tilanteessa, mutta toisaalta ei ole pelkästään sinun asiasi kantaa harteillasi toisen tuskaa. Hieman monimutkainen juttu, mutta tee parhaasi. Se riittää.

Älä myöskään tuomitse. Älä anna ikäville, tuomitseville ajatuksille valtaa. Itsetuhoinen ihminen kaikista vähinten kaipaa moitteita. On kamalaa saada tietää toisen itsetuhoisuudesta. Saatat tuntea surua, vihaa ja epävarmuutta. Mieti kuitenkin ennen kuin sanot mitään.

Puhu asiasta. Itsetuhoisuus on vielä tänäkin päivänä hieman "tabu", ja itsetuhoinen ihminen saattaa kokea asian häpeälliseksi. Puhuminen auttaa häpeään. Tai no, riippuu, millä sävyllä puhuu.

Auta ystävää löytämään ammattiapua. Koululainen saa apua vaikkapa terkkarilta tai kuraattorilta. Apua saa myös omasta terveyskeskuksesta.

Kysymyksen lähettäjä kysyi myös, olisinko halunnut, että minua olisi kohdeltu tietyllä tavalla kun viiltelin. No, en. Kaipasin kuitenkin tukea, ja sitä sain. Viiltelyni oli kai avunhuuto, en tiedä. Niin kamalalta kuin se kuulostaakin, niin halu rangaista itseään.

Ja muista, että viiltely on tapa purkaa ahdistusta. Ystäväsi täytyisi vain löytää parempi tapa purkaa ahdistusta, sellainen, joka ei olisi viiltelyä tms. Itse puristan usein jääpaloja käsissäni, laitan kädet kylmään veteen tai teen mitä vain, mikä purkaa ahdistusta. On todella vaikeaa löytää uusi ahdistuksenhallintakeino, mutta se on mahdollista! Älä koskaan menetä toivoa ystävääsi.

23 kommenttia:

 1. Todella hyödyllinen ja kivasti kirjotettu postaus! Painan vinkit mieleeni, jos joku kavereista päätyy joskus viiltelemään...

  VastaaPoista
 2. Erinomainen postaus!

  maailmanrannikoilta.blogspot.fi

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvä postaus, vau. Mä korostaisin kans tuota, ettei saa tuomita tai syyllistää tai sanoa että "mitä sä haet tolla mitä sä teet". Sitä kuulee muutenkin, joten on aika perseestä, jos ystävä ei sitä ymmärrä. Myös hyvä tuo että miettisi vaihtoehtoisia keinoja, kiitos jääpalavinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niinpä! Aivan totta. Eipä mitään! :-)

   Poista
 4. Vitsit miten hyvä kirjoitus. Tästä on varmasti apua niille joilla on kyseinen ongelma :) Tykkään muutenkin sun tavasta kirjoittaa ja asenteestasi!

  http://pinksunsparkle.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Tanja! Toivottavasti :-) Voi että, niin suuret kiitokset sinne ♥

   Poista
 5. Ihan huipusti kirjoitettu postaus ja rakastan sun tekstejä ja suoria sanoja niin paljon <3

  VastaaPoista
 6. Hei, todella hyvä postaus idea!! Mulla ei onneksi ole yhtään ystävää joka viiltelisi, mutta muistan kun ehkä pari viikkoa sitten näin vahingossa mun liikkaryhmäläisen tytön viilletyt reidet ja tuli jotenkin vaikea ja avuton olo :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset vain idean lähettäjälle :-) Tuttu tunne...

   Poista
 7. Hui, tää postaus herätti kyllä ajatuksia! Tärkeestä aiheesta oot kirjoittanut. Mun yks kaveri oli kans aiemmin itsetuhoinen, mikä oli tosi pelottavaa. Onneksi se on kuitenkin nykyään jo parantunut masennuksesta!

  http://marjukkakatariina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että herätti ajatuksia! :-) Uskon... Ihan huippua, että hänellä menee paremmin!

   Poista
 8. Tosi hyvin kirjoitettu postaus. Itelläni ei ole piireissä kavereita jotka viiltelisivät, mutta hyvä postausidea! <3

  VastaaPoista
 9. Tää oli kyllä hyvä postausidea ja hyvä, että toteutit sen! Toi viimeinen lause on ihana ja ihan totta ♥

  VastaaPoista
 10. Tosi hyvä postaus! Mä olen itte kärsiny kyseisestä asiasta, ja oli suoraan sanoen tosi perseestä ku jotku totes ilkeesti et miks sä hullu noin teet. Helppo sellasten on puhuu joitten elämäs ei ole käyny mitää ikävää.

  Näin äkkiseltää vilkastuna sul on tosi suorasananen ja avoin blogi, mikä ei mun mielestä oo mitenkää huono juttu. On hyvä et tälläsiä on ni saa itse kukin vertais tukee. Mä tosin en pode nykyään juurikaa masennusta eikä mulla ole mitää diagnooseja mut oman osani olen ottanu kaikist ikävist asioista.

  Mukavaa joulunodotusta!

  (ja jos kiinnostaa lukee musta ihmisenä ni käyppä täällä: http://usvantakaa.blogspot.fi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! No niinpä. Rasittavaa :/ Totta turiset.

   Oi, kiva kuulla! Jep, vertaistukea yritänkin antaa! :-)

   Kiitos samoin ja kiitokset ihanasta kommentista Mirzu, halit sinne ♥ Tsekkaan heti blogisi ^^

   Poista

Arvostan jokaista ystävällistä kommenttia! :-)