26. maaliskuuta 2016

MITÄ TEHDÄ AHDISTUNEENA?

Kokoan tähän postaukseen pieniä asioita, jotka toivottavasti antavat vinkkejä asioiden käsittelyyn ahdistuneena.

Tässä postauksessa on mainio sanoma,
lue se silloin kun tuntuu toivottomalta.

Kun ahdistus on lievää, se saattaa mennä ohi ihan kiinnittämällä huomiota muualle. Mene vaikka kävelylle ja ihastele ruskaa/lunta/aurinkoa/sateenkaarta. Kiinnitä erityisesti huomiota väreihin, muotoihin ja ylipäätään kauneuteen. Ota valokuvia näkemästäsi. Saattaa kuulostaa höpönlöpöltä, mutta kyllä se toimii lievässä ahdistuksessa, nimimerkillä kokemusta on.

Etsi Pinterestistä jokin ihana DIY-idea ja toteuta se! Itse tein ystävälleni Pahan Päivän Purkin, jonne laitoin tsemppilauseita. Voit vaikka tuunata kauluspaitasi parilla niitillä tai tehdä itse kalenterin - netti on pullollaan ideoita! Tee mitä vain mukavaa, joka vie ajatuksesi pois ahdistuksessa vellomisesta.

Tai pelaa! Siivoaminen on myös yksi hyvä keino purkaa turhautumista ja ahdistusta, ja siinä näkee käsiensä jäljen välittömästi. Aikuisten värityskirjat ovat nyt kovassa huudossa, sekin on rentouttavaa. Voit koittaa venytellä tai urheilla - mistä tulikin mieleeni, että nyrkkeily on ihan huippu ahdistuksenhallintakeino!

Musiikin kuuntelu on hieno tapa hillitä ahdistusta, kuulokkeet korville ja kunnon biisit pyörimään! Alla pari hyvää huudatusbiisiä.


Voit myös tehdä jotain kauneuteen liittyvää. Kiharra hiuksesi kauniisti, laita kasvo- tai hiusnaamio ja rentoudu ihan luvan kanssa.

Kun ahdistus on voimakkaampaa, saattaa olla, että haluat isompaa tunnetta kuin ahdistus - kipu. Koska viiltely on kuitenkin erittäin huono ratkaisu, voit upottaa kädet jääkylmään veteen tai puristaa jääpaloja kunnes ne sulavat. Se muuten tuntuu ja auttaa kohtalaiseen ahdistukseen. Hoitajat usein tarjoavat minulle myös tulisia karkkeja, joita syödessä ei pysty vellomaan ahdistuksessa, koska on suurempi tunne (tulisen karkin tuska) kuin ahdistus.

Mites sitten, kun ahdistus on sietämätöntä? Jos olet tilanteessa, jossa ahdistus on täysin sietämätöntä eikä edellä mainitut auta, toivon, että olet hoidossa. Voit kertoa hoitajalle asiasta. Puhuminen on aluksi vaikeaa, eikä se auta kaikkia ollenkaan loppupelissä. Toivon kuitenkin suuresti, että saisit kerrottua asiasta jollekin - soittaa vaikka kriisipuhelimeen. Kynnys soittaa kriisipuhelimeen voi olla suuri, mutta usko minua, paine sydämellä saattaa helpottua heti, kun sen kertoo jollekulle.

Kriisipuhelin päivystää numerossa 010 195 202
arkisin klo 9.00– 07.00 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00

Ja muuten: jos olo on sietämätön ja erittäin itsetuhoinen, voit mennä vaikka päivystykseen. Kerro siellä kiteytettynä ajatuksesi. Sinua varten on ihmisiä auttamassa, muista se aina.

Oletteko muuten kuulleet mindfulnessista? Tai rentoutumisharjoituksista? Ne saattavat toimia, mutta vaativat keskittymistä ja osaavaa ohjausta. Mindfulness-harjoitukset ovat tietoisuus- ja läsnäoloharjoituksia. Rentoutumisharjoituksissa rentoutetaan mieli.

Rentoutumisharjoituksista voit lukea lisää vaikka täältä ja mindfulnessista täältä.

Eniveis, toivotan teille mitä mahtavinta viikonlopun jatkoa!

10 kommenttia:

 1. Itseä onkin tässä jotenkin viime aikoina ahdistanut tosi paljon ja totta se on, että jos saa edes vähän jollekin kerrottua, niin se helpottaa. Tosi hieno postaus on kyllä, erilainen ja varmasti sellainen joka auttaa muita. Muutenkin uskon siihen, että jos niistä omien kokemuksien jakamisesta on apua edes yhdelle, on se jo sen arvoista. Olet kyllä hieno ihminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ensinnäkin Pauliina ihanasta kommentistasi!

   Tuo on niin totta, kertominen helpottaa, jakaminen puolittaa tuskan. Auttaja voi auttaa näkemään asiat toiselta näkökannalta ja kääntää asiat voitoksi. Olet niin oikeassa! :-)

   Poista
 2. Mahtava postaus, tässähän on tosi monta hyvää ahdistuksenhallintakeinoa :) Ja ihana idea toi pahan päivän purkki. Tuun aina tosi hyvälle mielelle näistä sun positiivisuutta huokuvista postauksista ja siitä että haluat antaa apua muillekin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihana kaimani ♥ Kiitos paljon kivasta kommentistasi! :-) Kannattaa kokeilla pahan päivän purkkia!

   Poista
 3. Totta joka sana, hyvä kirjoitus sakke! :)

  VastaaPoista
 4. Mulla on valitettavasti huonoja kokemuksia sekä päivystyksestä että kriisipuhelimesta. Kummankaan mielestä en ollut "tarpeeksi itsetuhoinen", koska minulla ei ollut välitöntä aikomusta toteuttaa itsemurhasuunnitelmaani.

  Onneksi on ystäviä ja perhe.

  -TL

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä asia on sellainen, joka minua erityisesti kyrsii: koskaan ei olla "tarpeeksi" sairaita. Ja sitten päivitellään kun itsemurhat ovat huimassa nousussa yms... Hmph.

   Niinpä. ♥

   Poista
 5. Meinasin just tulla sanomaan samaa mitä anonyymikin, että varsinkin päivystyksessä vaan sanotaan yleensä että mitä sä tänne tulit, mene kotiis siitä valittamaan, täällä on oikeitakin potilaita. Se nostattaa tosi hyvin muutenkin jo ahdistuneen mieltä. :/

  Se on totta että kun vaan alkais tekemään jotakin muuta niin yleensä ahdistus helpottaa, se vaan että saa sen ahdistuksen keskellä itsestään sen verran irti että oikeesti tekis jotain on kyllä melkosen ponnistelun takana aina. Mutta hyvä että teit tällaisen postauksen, toivottavasti siitä on jollekin apua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Itselläni on kuitenkin päivystyksestä hyviä kokemuksia, joten mainitsin sen.

   Siksi mainitsinkin, että lievän ahdistuksen vallassa. Tietyssä vaiheessa parantumista on helpompaa ottaa itseään niskasta kiinni! :-) Tästä postauksesta on varsinkin kikissä tullut paljon kehuja, mikä on mahtava asia.

   Kiitos kommentistasi Mary ♥

   Poista

Arvostan jokaista ystävällistä kommenttia! :-)