30. tammikuuta 2016

KUNTOUTUMISYKSIKKÖ - MITÄ HÄH?

Mikä? Asun siis tällä hetkellä eräänlaisessa todella kodinomaisessa sairaalassa, jonka virallinen nimi on kuntoutumisyksikkö.

Miksi? Antaa yleistä elämänhallintaa elämän eri osa-alueilla kuten koulutus, raha, mielenterveys, sosiaalinen kanssakäyminen... Tänne pääsee, jos on tuen tarvetta. Sellaista tuen tarvetta, että suljettu osasto ei ole hyvä paikka, vaan tarvitaan kodinomaisempaa paikkaa. Päiväosastolla voisi olla liian vähäistä tukea, sillä siellä ei olla öisin. Kuntoutumisyksikkö voi toimia "ponnahduslautana" esimerkiksi itsenäiseen asumiseen. 

Ikähaarukka 13-22v

Paikkojen määrä 5 + 1 kriisipaikka

Kuntoutukseen pääsy Lääkärin lähetteellä.

Motivaation tärkeys Yksikössä ei pärjää, jos ei ole omaa motivaatiota kehittää itseään parempaan suuntaan. 

Kuntoutussuunnitelma Nuoren kuntoutussuunnitelma sisältää selkeät tavoitteet ja niitä tarkistetaan säännöllisesti. Edelleen, motivaatio täytyy olla kohdillaan.

Huone Pahoittelen laatua, en omista kameraa eli otin kuvat kännykälläni.


Omahoitaja Jokaisella nuorella on omahoitaja, joka toteuttaa yhdessä nuoren kanssa hoitosuunnitelmakokouksessa sovittuja tavoitteita.


Hoitajat Henkilökuntaan kuuluu 5 psykiatrista sairaanhoitajaa. Paikalla on aina ainakin yksi hoitaja.

Viikonloput Yksikössä on joka toinen viikonloppu sulku, eli silloin ollaan kotona.

Päiväohjelma Koululaiset käyvät koulussa, kaupassa käydään ja ruokaa tehdään, lenkkeillään jne. Viikonloppuisin on usein spesiaalimpaa toimintaa, kuten shoppailua, ulkona syömistä, museoissa ja kirjastossa käymistä...

Kesäloman päiväohjelma Jokaiselle päivälle on jotain aktiviteettia. Särkänniemessä tai muussa huvipuistossa käydään joka vuosi, mölkkyä pelataan, uimassa käydään ja muuta mukavaa.

Säännöt Perushyvä käyttäytyminen on kaiken a ja o. Tietokoneen käyttö öisin on kiellettyä, ja sitä voidaan säännöstellä tarvittaessa. Päihteet ovat - yllätys yllätys - kielletty. Arki-iltaisin mennään nukkumaan 22:00 ja viikonloppuisin 23:00. Tuolloin luovutetaan kännykät kansliaan. Tiistaisin on siivouspäivä, johon kaikki osallistuvat.

Kysymyksiä saa esittää, vastailen mielelläni!

20 kommenttia:

 1. Toihan kuulostaa oikeesti ihan hyvältä paikalta! Kumminkin näyttäisi olevan myös ihan kivaa tekemistä :)
  Kauan oot asunut tuolla ja ootko viihtynyt?

  http://love-ornothing.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvä paikka! :-)

   Mulla ei ole juuri mitään muistikuvaa asiasta... Vuoden? Puolitoista? Kaksi vuotta? Olen ollut tässä välissä sen verran monta kertaa suljetulla, että ajantajukin on kadonnut :D

   Viihdyn todella hyvin, tämä paikka tukee kuntoutumistani täydellisesti :-)

   Poista
 2. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta, paikka näyttää paljon kodikkaammalta kuin olin kuvitellut. Osaatko sanoa, kuinka pitkään ihmiset tuolla yleensä ovat? Onko yksikössä sekä poikia että tyttöjä vai vain tyttöjä?

  -TL

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, joo tämä on aika kodinomainen paikka! Alle vuoden useimmat täällä ovat, jotkut vain parisen viikkoa, jotkut vuosia. Todella yksilöllistä, viihtyykö täällä, onko liian "lepsu" paikka... Yleisimmin ehkä joitakin kuukausia. Tänne saa tulla kaikki, ei sukupuolisäädöksiä.

   Poista
 3. Toi kuulostaa hyvältä paikalta ja voisin kuvitella, että tuolla ois hyvä olla :) Olisin kysynyt fiiliksiäsi paikasta, mutta se taisi tulla ylläolevasta kommentista selväksi :)


  Toivon sulle hyviä hetkiä ja tsemppiä!

  www.thebeautifulshadow.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. Todella kiinnostava blogi!

  www.lettitytot.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. Todella kiinnostava blogi. Oli kiva lukea. Tsemppiä jatkoon!
  / http://aaamukahvia.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. Tää vaikuttaa tosi järkevältä. Millasista taustoista ihmisiä sinne on tullut? Ja kauan sulle on suunniteltu siellä oloa? Kuinka akuutisti sinne pääsy tapahtuu?
  Pidän sun blogista ja on kiva et jaat kaiken tän maailmalle. Musta puhuminen ja kokemusten vaihtaminen on tosi tärkeetä.

  http://www.thebeautifulshadow.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin erilaisia taustoja! Mielenterveysongelmat kuitenkin kaikilla taustalla. Masennus, sosiaalisten tilanteiden pelko, peliriippuvuus, psykoosisairaudet, paniikkioireilu... Lista on pitkä.

   Mä muutan täältä pois täytettyäni 18 tai jonkin aikaa sen jälkeen, ainakin näillä näkymin.

   Tänne pääsee lääkärin lähetteellä, ja jonojen ohi voi päästä jos on todella akuutti tilanne. Mä pääsin tänne miltei suoraan, heti kun otimme asian puheeksi.

   Kiitos sinulle ♥ Olen samaa mieltä, puhuminen auttaa :-)

   Poista
 7. Mielenkiintoinen postaus, kirjoitit hyvin asiasta :) Tän blogin ulkoasu on todella kiva, ihana tää tausta :3

  VastaaPoista
 8. Löysin blogisi tänään. <3 Mitä sanoisin? Olen ollut hyvin pitkälti samanlaisessa tilanteessa kuin sinä, lähes samankaltaisin diagnooseinkin. Olin kuntoutusyksikössä pitkään, monia kertoja sairaalahoidossa ja elämä tuntui melkein mahdottomalta. Nyt, aikaa on kulunut, muttei loputtomasti. Elän omassa kodissani, vaikkakin tuetusti, ja elämä tuntuu usein hyvältä. Ei joka päivä, mutta yhä useampana päivänä. Halusin kertoa sulle, että sieltä noustaan. Ehkä hitaasti, takapakkia ottaen, mutta noustaan kuitenkin. Jään lukemaan blogiasi, ja toivon sinulle ihan kamalasti voimia. Tekstiesi perusteella vaikutat hienolta ja vahvalta tyypiltä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, alkoi itkettää - ilosta tietenkin. Ihan huippua, että kommentoit! Parantuminen, kaikki, on mahdollista pienin askelein. Kommenttisi vahvisti taas ajatustani. Meillä tosiaan aika samanlaista taustaa! :-)

   Kiitos Krista, piristit ♥+

   Poista

Arvostan jokaista ystävällistä kommenttia! :-)