20. toukokuuta 2016

SEKASIN

Vasta pari jaksoa katsoneena tämä Sekasin-niminen sarja on herättänyt monia ajatuksia päähäni. Kyseinen sarja kuvaa yllättävän tunteita herättävästi mielenterveysongelmaisten elämää suljetulla osastolla.

Mielestäni on ihan ok tehdä sarja tästä aiheesta, sillä se on toimiva tapa saada tietoa ja mielenkiintoa liikkumaan. Kuinka asia esitetään, se on aivan toinen asiansa.

Toivon syvästi, ettei jollekin ehkä vieras asia - mielenterveysongelmat - saa kuitenkaan provosointia aikaiseksi. Ettei vaikkapa netin kirjoituspalstoilla aleta kirjoittelemaan paskaa mt-ongelmaisista. Ei kukaan tervejärkinen kylläkään lähde siihen, mutta toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

Sekasin sai minut ajattelemaan mm. osastolle menemistä, lääkkeiden tarpeellisuutta ja niiden sivuoireita, harhoja, osastolta karkaamista ja siellä tuttujen näkemistä sekä itsemurhaa... Monia asioita.

Diagnoosit

Ovatko diagnoosit kuin polttomerkkejä? Pilaavatko ne elämän? Diagnoosejahan poistetaan ja muutellaan. Eivätkä ne välttämättä pilaa elämää, niiden kanssa vain täytyy oppia toimimaan.

Lääkkeet

Itse en pärjäisi ilman lääkkeitäni, se on saletti. En ole varmaankaan kertonut tästä kenellekään, mutta viime vuoden puolella jätin toistuvasti lääkkeitäni ottamatta. Tuloksena oli ainoastaan uusi reissu suljetulle osastolle.

Ja sivuoireet, niistä minulla on ikäviä kokemuksia. On valkosolujen katoa, kuolaamista, kohonnutta itsetuhoisuutta, kuumetta, mahaongelmia ja kyvyttömyyttä puhua selkeästi.

Itsemurha

Jotkut ovat sitä mieltä, että itsemurha on luovuttamista, jotkut taas pitävät sitä viimeisenä pakokeinoja, mielipiteitä on monia. Mutta voiko johonkin niin lopulliseen olla varsinainen mielipide?
Kuva: YLE
No mutta, minun suhteeni itsemurhaan on muuttunut rajusti. Ennen pidin itsemurhaa lohdullisena vaihtoehtona ja suorastaan ajattelin jokaisen asian kohdalla: "ei se haittaa, kuolen kuitenkin". Tiedätte varmaan tunteen, jota haen tuolla. Ikävä asia. Mutta nykyään en enää edes juurikaan mieti asiaa, paitsi kaikista huonoimpina hetkinä. Enkä enää pidä itsemurhaa ratkaisuna.

Siinä tuli pari ajatusta, joita tämä sarja pamautti päähäni. Joka tapauksessa, tykkään ihan kyseisen sarjan todentunteisuudesta ja aitoudesta. Suosittelen katsomaan, tässä linkki Areenaan, josta Sekasin:ia voitte katsella! :-)

17 kommenttia:

 1. Hei vaikuttaa mielenkiintoiselta sarjalta, vois tsekata! Mä mietin usein tota samaa kun tehdään sarja/elokuva jostain ihmisille vieraammasta aiheesta, usein on hienoa että tuodaan tietoutta mutta monesti annetaan ihan väärä kuva joka mahdollisesti lisää ennakkoluuloja entisestään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mielenkiintoinen, suosittelen tsekkaamaan! Ja olet niin oikeassa. Väärän kuvan levittäminen on ihan perseestä, esimerkiksi syömishäiriöistä annetaan lähes aina romantisoitu kuva.

   Poista
 2. Mäki tykkäsin tosta sarjasta ihan sairaan paljo, ja yks yö jäi todella lyhyeksi, kun keksin yhdeltä yöllä katsoa sen ensimmäisen jaksaon, mutta olikin niin hyvä, että katsoinkin koko sarjan putkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, kiva kuulla! Mäkin ahmaisin monta jaksoa samalla istumalla. :D Jotkut sarjat vain ovat sellaisia!

   Poista
 3. Mielenkiintoisia ajatuksia, ja oikea asenne! Täytyy varmaan itsekin käydä katsomassa mikä tuo sarja oikein on, vaikutti kiinnostavalta.

  http://turkoosivadelma.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenna! ♥ Ja käy ihmeessä, on todella mielenkiintoinen.

   Poista
 4. Tuosta on puhuttu tällä viikolla monessakin eri paikassa ja se on sinänsä hyvä asia, että asioista puhutaan, eivätkä mielenterveysongelmat ole tabuja. En oo vielä sarjaa kattonut, mutta täytyy ehdottomasti kattoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, niin on, tykkäsin ottaa ajankohtaisen asian käsittelyyn omalla tavallani. :D Niinpä! Mt-ongelmat eivät saisi olla tabuja, ei missään nimessä. Suosittelen tsekkaamaan kyseisen sarjan!

   Poista
 5. pitäis kyllä katsoo toi sarja kun sitä on suositeltu monesti! Hyvä teksti & tsemppii kaikkeen <3

  VastaaPoista
 6. Olipa mielenkiintoinen ja hyvää pohdintaa! Kiinnostaa ehkä jopa katsoa tuota ohjelmaa ihan mielenkiinnosta :D Niin ja ihana ulkoasu täällä sun blogilla (en muista oliko sitä viimeksi ku vierailin), sopii hyvin nimen kanssa yhteen! :)

  https://m-stay-fresh.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos upea Marianne! Suosittelen tosiaan kurkistamaan tähän sarjaan! Ja voi kiitos. :-) ♥

   Poista
 7. Kannattaa tsekata! Kiva kuulla mielipiteesi, kiitos! :-)

  VastaaPoista
 8. Hyvä teksti ja katoin kaikki jaksot lauantaina ja tykkäsin. ♥

  VastaaPoista
 9. Mua tää sarja kiinnosti hurjasti ja trailerin katsoinkin, ja just tänään suunnittelin viimein katsovani koko pätkän :)

  VastaaPoista

Arvostan jokaista ystävällistä kommenttia! :-)